Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Όταν τελειώνει η δημοσιογραφία, αρχίζει η ..χαραυγή

Το ότι η συγκεκριμένη φυλλάδα αποτελεί εκφραστικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος το ξέρουν και οι πέτρες. Το ότι κατά καιρούς έχει ρίξει αστείρευτη και (συχνά) χυδαία χολή εναντίον του οποιουδήποτε ..τολμήσει να ασκήσει την οποιαδήποτε κριτική στην αφεντιά τους, είναι επίσης γνωστό. Δεν δίστασε μάλιστα να επιρρίψει ευθύνες ακόμη και σε νεκρούς, εφόσον αυτό υπέτασσε η κομματική ντιρεκτίβα, ισοπεδώνοντας τα πάντα ως γνήσιος σταλινικός οδοστρωτήρας.

Το τελευταίο «θύμα» της γκιουροβικής πένας ήταν (ποιος άλλος;) ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Χαρίδημος Τσούκας, ο οποίος, αυθάδης και καλαμαράς ων, διανοήθηκε να ασκήσει κριτική στον ανώτατο άρχοντα του τόπου για την τραγωδία στο Μαρί, για την οποία θυμίζω ότι τη βασικότερη ευθύνη επέρριψε στον ΠτΔ τόσο το πόρισμα Πολυβίου, όσο και το πόρισμα της Βουλής. Ιδού λοιπόν με τι υψηλοτάτου επιπέδου δημοσιογραφική ανάλυση η συντάκτρια της εν ισχνοτάτη μειοψηφία κυβερνώσας χαραυγής «στόλισε» έναν λαμπρό ακαδημαϊκό, σε αρθρίδιο με ψευδώνυμο «Γκ», ημερομηνίας 01/02/12:


Ξεκινώντας με το βαθύτατα ειρωνικό και χλευαστικό «Οι εξ Ελλάδος καθηγητάδες που καλά βολεύτηκαν», το οποίο εμπεριέχει σαφέστατα ρατσιστική διάθεση γενικά για τους ..εξ Ελλάδος, η συντάκτρια του αρθριδίου μας κάνει δωρεάν μαθήματα μισαλλοδοξίας, ενώ υποτίθεται ότι είναι οι και καλά σούπερ αντι-ρατσιστές, σφόδροι πολέμιοι του κάθε Κουλία και υπέρμαχοι των επιδομάτων για τον κάθε τρίτο αλλοδαπό. Ο αντιρατσισμός μας δηλαδή εξαντλείται μόνο στον κάθε ταλαίπωρο Πακιστανό, Ινδό, Φιλιππινέζο, Σύριο και Παλαιστίνιο, ο οποίος άμα λάχει με τα σούπερ επιδόματα του κ. Νεοκλή μπορεί να πάει και μια βόλτα μέχρι το Ρεάλ-Μπάρτσα, όχι όμως στους (άντε μην το πω)καλαμαράες, οι οποίοι ας μη ξεχνούμε ότι έκαναν και μια “εισβολή” σ’ αυτό τον τόπο (βλ. ομιλία στο Brookings)!

Παράλληλα, καλό θα ήταν να μας ενημερώσει η αρχισυντάκτρια αν η ευθεία μομφή κατά των μισθών των ακαδημαϊκών αφορά μόνο στον κ. Τσούκα ή γενικότερα σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα; Άραγε οι βολές αυτές εκτοξεύονται και κατά ακαδημαϊκών όπως π.χ. ο κ. Γουλιάμος, όπως ο μέχρι πρότινος Υπ. Παιδείας, κ. Α. Δημητρίου και κάποιοι άλλοι (Ελλαδίτες, Ε/Κύπριοι και Τ/Κύπριοι) που εξυμνούν το καθεστώς;  Ή μήπως θα πρέπει και ο μισθός των καθηγητών να προσαρμόζεται αναλόγως των φρονημάτων τους;

Επί της ουσίας τώρα. Η μόνιμη επωδός των κυβερνώντων ευθύς αμέσως εξερράγησαν τα 100 τόσα εμπορευματοκιβώτια στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 περασμένου Ιουλίου, σκορπώντας το θάνατο σε 13 ηρωικούς συμπολίτες μας και προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στην οικονομική και ενεργειακή υποδομή της χώρας, ήταν ότι «ναι, αλλά ξέρετε κάποτε σ’ αυτό τον τόπο έγινε και ένα πραξικόπημα»! Καθ’ αυτούς, το πραξικόπημα είναι το αιώνιο συγχωροχάρτι για οποιαδήποτε αδυναμία, ατολμία, ..βλακεία (ουπς, σαν να ακούω την κυρία Μήνυση Οχληρίογλου να μου κτυπά την πόρτα!) και εν πάση περιπτώσει για το οποιοδήποτε σοβαρό ή μη λάθος τους.

Στα πλαίσια αυτά και η συντάκτρια του αρθριδίου αφήνει παρόμοιες μπηχτές και για τον κ. Χ. Τσούκα, ότι διαθέτει επιλεκτική μνήμη και άλλα ευφάνταστα συναφή. Αντιστρέφοντας τα ερωτήματα που υποβάλλει στον καθηγητή, θα ήθελα (με όλο το σέβας, εννοείται) να της υποβάλω 3 ανάλογα ερωτήματα:
1.   Από το Φεβρουάριο του 2008, εδώ και 4 χρόνια δηλαδή, τι ενέργειες κάνατε όντας κυβερνώντες ώστε να προσάγετε ενώπιον της Δικαιοσύνης τους ενόχους της προδοσίας του ’74; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!
2.   Τον παρανόμως ασκούντα καθήκοντα Προέδρου τότε, κ. Γλαύκο Κληρίδη, γνωρίζετε ποιο κόμμα βάφτισε ως «Καλό Καραβοκύρη»; Είναι το ίδιο κόμμα που στήριξε και τον πατέρα του το ’60 κατά του Μακαρίου, είναι το ίδιο κόμμα που δεν καταψήφισε το να ονομαστεί ο Γρίβας «άξιο τέκνο της πατρίδας».
3.   Γνωρίζετε τι είναι το γλυκό καρυδάκι; Αν όχι, ρωτήστε τους συντρόφους σας όταν κερνούσαν τους πραξικοπηματίες. Τα μαθήματα αντι-πραξικοπηματισμού και δήθεν αντίστασης άστε τα για τις ..καλοκαιρινές κατασκηνώσεις.

Και δεν έφταναν μόνο αυτά, η ίδια συντάκτρια την επόμενη μέρα (02/02/12), στην ίδια φυλλάδα, συνέχισε ακάθεκτη το βιολί της με ακόμα χειρότερη διάθεση:


Είναι πραγματικά απορίας άξιο το πώς οι θεωρητικά θιασώτες της φιλίας και αλληλεγγύης των λαών, του σεβασμού και της κατανόησης, αυτοί που δεν διστάζουν να διοργανώσουν στις Φοινικούδες θερμόαιμες αντι-διαδηλώσεις στήριξης των δικαιωμάτων του κάθε αλλοδαπού, πως με τόση ευκολία ουσιαστικά ..διαολοστέλνουν ένα διακεκριμένο ακαδημαϊκό, επειδή (α) είπε ..τα αυτονόητα και (β) είναι και εξ Ελλάδος! Να μην ανησυχεί η αγαπητή κυρία «Γκ», ο κύριος Χ. Τσούκας έχει έδρα και στο Warwick στην Αγγλία και δεν θα μείνει άνεργος. Τα κρατικά ταμεία, της υπενθυμίζω, δεν ανήκουν ούτε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ούτε στο λαϊκό κίνημα – ανήκουν στο Κράτος. Αν η αγαπητή κυρία «Γκ» θεωρεί ότι οι ακαδημαϊκοί είναι δυσανάλογα υψηλόμισθοι, ας υποβάλει πρόταση στο σύντροφο Κίκη να τους κάνει περικοπές, αν έχει τα κότσια.

Επιπρόσθετα, η κυρία «Γκ» αποδεικνύεται και ανενημέρωτη. Ο κ. Χ. Τσούκας έχει εκδώσει δεκάδες άρθρα και συγγράματα, έχει λάβει μέρος και σε τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες άσκησε δριμεία κριτική στο ευρύτερο ελλαδικό πολιτικό σύστημα για την κατάντια που έχει προκαλέσει στον ελληνικό λαό. Αλλά, προφανώς για την κυρία «Γκ» αυτά είναι ..ψιλά γράμματα, μπροστά στην «αναίδεια» του κ. Χ. Τσούκα να μιλήσει υποτιμητικά για τον πρώτο πολίτη μας.

Ο ανθελληνισμός σας κυρία «Γκ» είναι πηγαίος, βαθύτατα ριζωμένος στο DNA σας και όσο κι αν προσπαθείτε να μην τον αναδεικνύετε, είναι σαν τον έρωτα και το βήχα: δεν κρύβεται. Για άλλη μια φορά αποδείξατε πόσο χυδαία κομματική φυλλάδα μπορείτε να γίνετε, όταν δεν επιδεικνύεται καν τον απαιτούμενο σεβασμό και εκτίμηση προς το αδελφό (για μας) ελληνικό κράτος, στο οποίο χιλιάδες Κύπριοι κατέφυγαν μετά το ’74 βρίσκοντας δουλειά, στο οποίο χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές σπούδασαν και σπουδάζουν δωρεάν, το οποίο αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα επιβίωσής της.

Μπορεί να θεωρείτε ότι με τα εξ αμάξης που φορτώσατε στον κ. Χ. Τσούκα πλήξατε προσωπικά έναν άνθρωπο, το σίγουρο όμως είναι ότι επιβεβαιώσατε πόσο δίκιο είχε ο ίδιος στην επιστολή του και πόσο ορθή ήταν η απόφασή του να μην παραστεί στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου. Συνεχίστε αμέριμνοι τον ύπνο του δικαίου..

4 σχόλια:

  1. Στο πρώτο άρθρο (μην το λες αρθρίδιο, ενοχλείται) της Γκιούρωβα που παραθέτεις γράφει:
    "(...) άλλοι που έκαναν συνειδητά εγκλήματα κυκλοφορούν ανάμεσά μας(...)"
    Προφανώς η κα Γκιούρωβα, παραδέχεται - επιτέλους - ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας ΔΙΕΠΡΑΞΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, έστω και ασυνείδητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να προσθέσω σε όσα σωστά λες και το ότι κάμια πράξη δε δικαιώνεται στην ιστορία με τη δικαιολογία ότι στο παρελθόν έγιναν άλλες χειρότερες ή επειδή θα γίνουν άλλες στο μέλλον. Το κάθε γεγονός και η κάθε συμπεριφορά πρέπει να εξετάζεται αυτόνομα μέσα στο δικό του ιστορικό - κοινωνικοπολιτικό συγκείμενο (γι αυτό, εξάλλου, και είναι λάθος να μιλάμε για επανάληψη της ιστορίας). Το εν λόγω δημοσίευμα, όπως και πολλά ανάλογου τύπου που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί, μού θυμίζει εκείνους που υπερασπιζόμενοι (νομίζουν) τους Παλαιστίνιους σήμερα, βγάζουν τον αντισημιτισμό τους λέγοντας "Καλά τους έκαναν τότε οι Γερμανοί". Ή από την άλλη εκείνους που συνταυτίζουν τους Ναζί με τους Γερμανούς στο σύνολό τους κατά και μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο. (το κατ'αναλογία παράδειγμα για να δούμε τα δικά μας ως εξωτερικοί θεατές)
    Όταν, όμως, κάποιοι φοβούνται να αντικρύσουν το παρόν, καταφεύγουν, για να κρυφτούν, στο παρελθόν και νομίζουν ότι οι δικές τους ενέργειες καλύπτονται από αυτά που έπραξαν ή δεν έπραξαν άλλοι προηγουμένως. Δε με παραξενεύει η ανέντιμη προσβολή ενός πραγματικά ελεύθερου πνεύματος, όπως ο συγκεκριμένος Ακαδημαϊκός, που είχε την τόλμη να εκφράσει δημόσια τη θέση του. Το έχουμε δει να συμβαίνει κάθε φορά που μια ανελεύθερη εξουσία τα βάζει με τους ανθρώπους του πνεύματος. Η συκοφαντία, εξάλλου, είναι το όπλο των δειλών και των αδυνάτων - κυρίως, όταν αυτοί αποκτήσουν εξουσία, ώστε να αποθρασύνονται, γιατί αισθάνονται ότι "τώρα μπορούν να κάνουν και να λένε ό,τι θέλουν χωρίς συνέπειες" (νομίζουν, βέβαια).
    Αυτού του τύπου η "δημοσιογραφία", δυστυχώς, πουλά. Πουλά βέβαια στους αδαείς και φοβισμένους που αρέσκονται να φαντάζονται τους εαυτούς τους στη θέση του "κυνηγημένου", του θύματος, για να μην έλθουν αντιμέτωποι με τις δικές τους ευθύνες.
    Έχουν όμως ξεχάσει τις Ερινύες.... Λίγη ελληνική παιδεία θα τους έκανε καλό για να τις θυμηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο αγαπητή Βαλεντίνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή